Sociální pojištění a pravidla jeho placení pro rok 2019

Minimální záloha na sociální pojištění příští rok poroste, vyšší bude i minimální platba na nemocenské pojištění. Nová pravidla platí také pro zasílání plateb, od ledna už se nebudou hradit zpětně.

Povinnost hradit si sociální pojištění alespoň v minimální výši platí pro všechny podnikatele a živnostníky, jednoduše řečeno všechny osoby samostatně výdělečně činné. Pro stanovení minimální zálohy je ovšem rozhodující, jestli jde o podnikání v rámci hlavní či vedlejší činnosti. Poradíme, kolik dělají minimální zálohy pro příští rok, jak se to má s odesíláním plateb a co je nového, pokud jde o nemocenské pojištění.

Sociální pojištění u hlavní činnosti

Jak vysoké zálohy na sociální pojištění živnostník hradí, závisí na jeho zisku v předešlém účetním období – předešlém kalendářním roce. Pro stanovení konkrétní výše zálohy je rozhodující vyměřovací základ, který se počítá jako polovička příjmů z podnikání a jiné samostatně výdělečné činnosti po odpočtu výdajů. Zároveň ale platí: vyměřovací základ, ke kterému se dopočtete, nemůže být nižší než stanovený minimální vyměřovací základ. Respektive – komu vyjde vyměřovací základ nižší, musí vždy počítat alespoň se stanoveným minimem.

Minimální vyměřovací základ se odvíjí od průměrné mzdy v národním hospodářství (pro daný rok ji vždy vyhlašuje Ministerstvo práce a sociálních věcí). V případě hlavní činnosti se počítá jako jedna čtvrtina průměrné mzdy – pro rok 2019 vychází minimální měsíční vyměřovací základ na 8 175 korun. Roční minimální vyměřovací základ potom dělá dvanáctinásobek základu měsíčního – 98 100 korun. Kdo loni nepodnikal celých dvanáct měsíců, vynásobí měsíční vyměřovací základ pouze počtem měsíců, během kterých se podnikání věnoval.

Měsíční záloha se následně vypočítá jako 29,2 procenta z vyměřovacího základu. V roce 2019 je tedy potřeba platit na sociální pojištění minimálně 2 388 korun. Oproti letošnímu roku si tak plátci minimálních záloh připlatí 199 korun měsíčně, za rok zaplatí celkem o 2 388 korun víc.

Od ledna jiná platba záloh

Ačkoli nová výše minimální zálohy platí od ledna, poprvé se hradí v měsíci, ve kterém živnostník odevzdá přehled o příjmech a výdajích za předešlý rok. Obvykle za duben, protože přehled se odevzdává nejpozději do jednoho měsíce po daňovém přiznání. Výjimka platí pro toho, kdo v roce 2019 s podnikáním v rámci hlavní činnosti začíná – nováčci hradí od začátku zálohu v minimální výši.

Novinkou pro příští rok je změna termínu pro zasílání záloh. Ty se dosud platily zpětně, od nového roku je ale mají živnostníci a podnikatelé zasílat v měsíci, na který se záloha vztahuje. Lhůta běží vždy od prvního do posledního dne daného měsíce – například záloha za leden bude splatná od prvního do jednatřicátého ledna. Kdo v daném měsíci zálohu nepošle, musí ji uhradit nejpozději do konce měsíce dalšího – za leden nejpozději do konce února. V opačném případě si sociálka napočítá 0,05 procenta z dlužného pojistného za každý den prodlení. Kdo s podnikáním začne v průběhu měsíce, musí první zálohu zaplatit do konce měsíce následujícího.

Pokud jde o platby na přelomu roku, živnostníci mají na výběr ze dvou možností. Zálohu za prosinec buď nemusí posílat vůbec – v souvislosti s novými pravidly není povinnost ji hradit, takže se nemusí obávat penále – a pojistné za prosinec doplatí až po podání přehledu o příjmech a výdajích za rok 2018. V lednu tedy uhradí pouze lednovou zálohu. Druhá varianta: zálohu za prosinec zaplatit ještě během prosince, ve lhůtě mezi 21. a 31. prosincem. Platby, které okresní správa v tomto období obdrží, bude považovat za prosincovou zálohu. V případě, že podnikatel odešle během ledna platby dvě, budou se druhá z nich považovat za přeplatek a sociálka ji využije na úhradu záloh na rok 2019.

Přejeme hezký den!

Tým ADMIO